KÜLTÜR İNANÇ PARKI AYDINLATILDI

MEDYA21- Mardin’in Nusaybin ilçesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Zeynel Abidin Camisi ve Mor Yakup Kilisesi’nin oluşturduğu Kültür İnanç Parkı’nın aydınlatma projesi DEPSAŞ Enerji tarafından gerçekleştirildi.

DEPSAŞ Enerji, hizmet bölgesinde eğitime ve kültüre katkı sunmak için sosyal sorumluluk projelerine devam ediyor. Mardin’in Nusaybin ilçesinde bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Zeynel Abidin Camisi ve Mor Yakup Kilisesi’nin oluşturduğu Kültür İnanç Parkı’nın estetik cephe aydınlatma projesi DEPSAŞ Enerji tarafından hayata geçirildi. Mardin İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile yapılan iş birliği ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun denetiminde bir süredir yürütülen çalışmalar tamamlandı. Proje kapsamında Kültür İnanç Parkı alanı, çevresi, caminin dış aydınlatması ve kilisenin ise iç-dış aydınlatması gerçekleştirildi. Projede ayrıca güvenlik kamera sistemi de kuruldu.

Projenin tamamlanması dolayısıyla bir tören düzenlendi. DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel’in açılışını yaptığı törene Mardin Valisi  Mahmut Demirtaş, Nusaybin Kaymakamı ve Belediye Başkan vekili Ercan Kayabaşı, Mardin İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Sabahattin Genç, Mardin Müftüsü Ali Hayri Çelik ve Mardin Süryani Metropolit Vekili Kırklar Kilisesi Papazı Gabriel Akyüz’ün yanı sıra bölgede yaşayan çok sayıda vatandaş katıldı.

Karagüzel: Katkı sunmaktan mutluyuz

Açılış töreninde konuşan DEPSAŞ Enerji Genel Müdürü Murat Karagüzel, şöyle dedi:

Mardin’in hoşgörü şehri olduğunu belirterek, “Farklı kültürlerin ve inançların bir arada barış içinde yaşadığı bu kadim şehirde böyle bir projeye katkı sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Bugün açılışını yaptığımız Kültür ve İnanç Parkı içindeki Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Tek avluda iki inanca ev sahipliği yapan bu park sadece şehrimizin ve ülkemizin değil insanlığın ortak bir değeri. Kültür İnanç Parkı çevresi ile cami ve kilise alanları Anıtlar Yüksek Kurulu’nun öneri ve yönlendirmesiyle uluslararası standartlarda yürütülen bir çalışmayla aydınlatıldı. Bundan böyle bu park ve ibadet yerleri sadece gündüzleri değil geceleri de ziyaretçiler tarafından gezilebilecek. Gece ziyaretlerinin estetik açıdan daha da keyifli olacağını düşünüyorum. Mardin’de gezilecek ve görülecek yerler listesine de giren Kültür ve İnanç Parkı şehir ve bölge turizmine, ekonomisine de katkı sağlayacak.”

2 milyon aboneye hizmet 

Genel Müdür Karagüzel ayrıca, hizmet bölgesinde görevli tedarik şirketi olarak 68 hizmet noktasıyla yaklaşık 2 milyon aboneye hizmet verdiklerini belirterek, şunları kaydetti:

“Tüm paydaşlarımızın beklentilerini karşılamak için üzerimize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeyi ve Türkiye’de örnek gösterilen lider perakende satış hizmeti sunmayı hedefliyoruz. Yakın zamanda devreye aldığımız dijital dönüşüm projesiyle yeni dönemde tüm faaliyet alanlarında müşterilerimize sunduğumuz hizmetin kalitesini arttırıyoruz. Uygulama sadece Türkiye’de değil tüm dünyada bir kerede devreye alınan en kapsamlı enerji yönetim sistemi projelerinden biri. Dijital dönüşüm sayesinde müşteri hizmetlerinde, sahadaki kaynakların performansında, operasyonel verimlilikte ve kesinti sürelerinde önemli iyileştirmeler yaşanacağını ön görüyoruz. Hizmet sloganımızda hep dediğimiz gibi ‘Siz neredeyseniz, biz oradayız.’ Bu akşam da burada, Nusaybin’de, Kültür ve İnanç Parkı’nda siz değerli hemşehrilerimizleyiz.”

Vali Demirtaş’tan teşekkür 

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ise, Mardin’in bir kültür ve turizm şehri olduğunu belirterek, “Burası medeniyetlerin beşiği olan bir şehir. Ben göreve geldiğimden bu yana şehri her gezdiğimde ayrı bir heyecan duyuyorum. Aydınlatma projesi Depsaş Enerji tarafından gerçekleştirilen Kültür İnanç Parkı’nda cami ve kilise bin yıldır huzur içinde beraber. Mardin’in her yerindeki tarihi eserleri restore etmek için gayret gösteriyoruz. İstiyoruz ki, ilimize her gelen turist hayran kalsın. Mardin’in turizmine bu proje vesilesiyle katkı verdiği için Depsaş Enerji’ye çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

Turistlerin ilgisini çekiyor

Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi, Mardin’in Nusaybin ilçesinde Suriye sınırına 250 metre mesafede yer alan iki farklı yapıdan oluşuyor. Yapıların bulunduğu alan Kültür İnanç Parkı adıyla anılıyor. Mardin’in çok kültürlü yapısının en güzel örnekleri arasıda yer alan Zeynel Abidin Cami ve Mor Yakup Kilisesi 2015 yılında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’ne kabul edildi. 2013 yılında Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Zeynel Abidin Cami 2016 yılından bu yana ise ibadete açık durumda. Mardin İl Külltür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre, cami ve kilisenin oluşturduğu Kültür İnanç Parkı son yıllarda yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini çekiyor. Aynı avluda Zeynel Abidin cami ile bitişiğindeki Mor Yakup Kilisesi’nin bulunduğu alan, yaz aylarında ziyaretçi akınına uğruyor. İlgi rakamlara da yansımış durumda. Örneğin 2021 yılında pandemi şartlarına rağmen Mardin’i ziyaret eden turist sayısı 2 milyona ulaştı. Bunun yüzde 15’ini ise yabancı turistler oluşturdu. HABER MERKEZİ

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir