• DOLAR
    %0,19
  • EURO
    %-0,18
  • ALTIN
    %-0,61
  • BIST
    %-1,98
İYİ GAZETECİ ETİK İLKELERE UYANDIR

İYİ GAZETECİ ETİK İLKELERE UYANDIR

Gazetecilik mesleğinin olmazsa olmazının “gazetecilik etiği” olduğunu belirten uzmanlar, gazetecilik etiğini, “gazetecilerin haberlerini yaparken, yazılarını yazarken veya haber ve yazılarını paylaşırken uymak zorunda oldukları, evrensel düzeyde geçerli olan mesleki kurallar ve ilkeler bütünü” olarak tanımlıyor.

MEDYA21– Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Süleyman İrvan, gazetecilik etiğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Gazetecilik etiğinin, gazetecilik mesleğinin olmazsa olmazı olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman İrvan, şunları söyledi:
“Bir tanımlama yapmak gerekirse, gazetecilik etiğini, gazetecilerin haberlerini yaparken, yazılarını yazarken veya haber ve yazılarını paylaşırken uymak zorunda oldukları, evrensel düzeyde geçerli olan mesleki kurallar ve ilkeler bütünü şeklinde tanımlayabiliriz. Bu ilke ve kurallar gazetecilere yol gösterir, yanlış pratiklerden kaçınmaları için onları uyarır. İyi gazetecileri kötü gazetecilerden ayıran en önemli ölçüt, etik ilkelere uyup uymamalarıdır.”
GAZETECİLİĞİN EN ÖNEMLİ MİSYONU GERÇEĞİ ARAMAK VE AKTARMAKTIR
Gazetecilik etik ilkelerini içeren mesleki belgelere, bildirgelere bakıldığında, etik ilkelerin içeriğinde iki temel amacın göze çarptığına dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Bunlardan ilki, gazeteciliğin misyonunu hatırlatan açıklamalardır. Buna göre, gazeteciliğin en önemli misyonu gerçeği aramak ve aktarmaktır. Gazeteciliğin doğruyu söyleme mesleği olarak tanımlanmasının temel nedeni bu misyondur. Etik ilkelerin ikinci amacı ise gazetecilik mesleğinin saygınlığını ve güvenilirliğini güvence altına almaya çalışmaktır. Etik belgelerde gazetecilerin haber kaynaklarıyla ilişkilerinin nasıl olması, haber konusu kişilere nasıl yer verilmesi ve haber için bilgi, belge toplarken hangi yöntemleri kullanması gerektiği gibi oldukça ayrıntılı meslek ilkeleri söz konusudur.” diye konuştu.
GAZETECİLİK TEMAS VE MESAFE MESLEĞİDİR
Gazeteciliğin mesafe mesleği olduğunu kaydeden Prof. Dr. Süleyman İrvan, şunları söyledi:
“Son zamanlarda yaşanan tartışmalı pratikler de göstermektedir ki gazetecilerin haber kaynağı olabilecek kişilerle gazeteci kimlikleri dışında bir ilişki geliştirmeleri ciddi sorunlara yol açmaktadır. Gazeteci toplum adına hareket eden, kamu yararı çerçevesinde toplumun bilmesi gerekenleri haberleştirip aktaran kişidir. Eğer haber kaynağı ile dostane bir ilişki geliştirirse veya mesleğin saygınlığına gölge düşürebilecek bir davranış içine girerse, gazeteci mesafeyi unutuyor demektir. Olması gereken mesafe sadece gazeteciyi korumakla kalmaz, toplumun sağlıklı biçimde bilgilendirilmesini de güvence altına alır.”
MAĞDURU KORUMAK GAZETECİNİN GÖREVİDİR
“Gazetecilik etik ilkeleri, mağdurun medya eliyle zarar görmemesini öğütler” diyen Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Örneğin, özellikle kadına şiddet, taciz, tecavüz gibi olumsuz haberlerde mağdurun korunması, gelecekteki yaşamını olumsuz etkileyecek bilgilerin haberde gizlenmesi gerekir. Özellikle günümüz internet haberciliğinde bu türden ayrıntılı bilgi içeren haberlerin mağduriyeti kalıcı hale getirdiği unutulmamalıdır.” uyarısında bulundu.
GAZETECİLİK ETİĞİ İNTERNET MECRALARINDAKİ GAZETECİLİK İÇİN DE GEÇERLİDİR
Türkiye’de internet medyası ile ilgili henüz bir yasal düzenleme yapılmadığı için internet mecralarında gazetecilik yapanların sanki etik ilkelerden muaflarmış gibi, ilkeler onlar için geçerli değilmiş gibi davrandıklarını kaydeden Prof. Dr. Süleyman İrvan, şöyle konuştu:
“Sık sık, özel hayatı ihlal eden, kişilik haklarını yok sayan, iddiadan öteye gitmeyen dedikodulara dayanan, mağdurları isim ve fotoğraflarıyla yayımlamaktan kaçınmayan haberlerin yayımlandığına tanık oluyoruz. Bu bağlamda internet medyası yasasının bir an önce yapılması bu türden etik sorunlara müdahale edebilmek için de bir zemin oluşturacaktır. Tanımadığınız bir meslek grubunu etik davranmamakla suçlayamazsınız.”
GAZETECİLER SOSYAL MEDYADA DA GAZETECİDİR
Günümüzde hızla yaygınlaşan sosyal medya platformlarının, gazeteciliği de büyük ölçüde etkilediğine dikkat çeken Prof. Dr. Süleyman İrvan, “Toplumun büyük bir kesimi ve özellikle de Z kuşağı olarak adlandırılan gençlerin neredeyse tamamı, haberleri sosyal medya platformlarından takip etmektedir. Haliyle gazeteciler için sosyal medyada görünür olmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Ancak, sosyal medya gazeteciler için diledikleri gibi hareket edebilecekleri, istediklerini yazabilecekleri, yapabilecekleri bir mecra değildir. Gazeteci sorumluluğu sosyal medyada da devam etmektedir. Bu bağlamda, sosyal medyada da etik ilkelere uygun davranmaları beklenir” diye konuştu. HABER MERKEZİ

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?