‘HAFIZA ODASI’ SANATSEVERLERLE BULUŞUYOR

MEDYA21- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğinde ve Pilevneli Galeri sunumu ile resim sanatçısı Ahmet Güneştekin’in ‘Hafıza Odası’ adlı resim sergisi, Cumartesi günü sanatseverlerle buluşacak. Tarihi Keçi Burcu’nda 2 ay süreyle açık tutulacak serginin açılışına, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu farklı yelpazedeki siyasetçilerin katılması bekleniyor..

Resim sanatçısı Güneştekin’in çok önem verdiğini belirttiği “Hafıza Odası” sergisi, sanatçının nesnelere biçim verişini gösteren çeşitli mecralardan çalışmalarını bir araya getiriyor. Sanatsal hatırla(t)ma biçimlerini araştıran ve başka türlü sesi hiç duyulmadan kalacak olanların silinmiş seslerini duyulur kılma yolunu gösteren ‘Hafıza Odası’nda, sanatçının ilk kez sergilenecek eserleri de yer alacak.

Koronavirüs salgını nedeniyle açılışı 3 kez ertelenen serginin hazırlıkları tamamlanma aşamasına geldi. Tarihi Keçi Burcu’ndaki sergide, “Kayıp Alfabe”, “Analar duvarı”, “Yoktunuz”, “Hafıza tepesi” ve “Çürüme” gibi uluslararası tanınırlığa sahip eserlerin yanı sıra, Güneştekin’in Diyarbakır için yaptığı “5 Nolu” ses ve ışık enstalasyonu göze çarpan eserler arasında yer alıyor.  Sergi ile ilgili hazırlanan bültende, Güneştekin’in eserleri şöyle anlatıldı:

“Sanatçının eserleri yalnızca hafızanın, açığa çıkmak için, hakkı teslim edilmek ve dinlenmek için başka yol bulamadığı zaman aldığı biçimleri temsil etmiyor. Eserler başkalarının yerine konuşmaya, onlara ses vermeye veya başka türlü bir rahatlama sağlamaya da kalkışmıyor; yası tutulmamış ölülerle bedensiz isimler arasındaki kurgusal karşılaşmanın temsil ettiği imkansız yasın yerini almaya girişmiyor. Onlar yalnızca bu kavranması, hayal edilmesi imkansız yasa, boş ve hayaletvari varlığı üzerinden eşlik ediyorlar. İsimsiz ölü bedenler ile ağlanan, gömülen, hafıza ile unutulmuşluğun geçiş eşiğinde hatırlanan bedensiz isimler arasındaki karşılaşmada keşfettiğimiz şey bir yolun hikayesi; bu yol, başka türlü yüzleşmenin mümkün olmayacağı bir şimdi’de, özür dileme, telafi etme imkanına çıkıyor. Sanatçı için bellek, amorf, sürekli değişen bir görüntü alanıdır. Şekillendirilmeye ve tekrar tekrar müzakere edilmeye açık, kişisel olanla müşterek olanın, geçmiş ile geleceğin kesiştiği noktada durmaktadır. Hafıza Odası’ndaki işlerin ortaya çıkardığı sanatsal hatırla(t)ma biçimlerinin henüz çözüme ulaşmamış bir geçmişi yeniden yazmanın yollarını açabileceğidir.”

Serginin cumartesi günkü açılışına, HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, AKP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, eski Devlet Bakanı Mehdi Eker ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da katılacak. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın ev sahipliğindeki sergi için İstanbul’dan iş, sanat ve basın camiasından 250 davetli de Diyarbakır’a gelecek. HABER MERKEZİ

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir