MEDYA21– Gelecek Partisi, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) Dernekleriyle birlikte ‘EYT Sorununda Gelecek Modelini açıklıyoruz’ toplantısı düzenledi. Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve EYT Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak’ın katıldığı toplantıda Davutoğlu, partisinin EYT’ye ilişkin beş maddelik çözüm önerisini açıkladı.
EYT mağduriyetleriyle Gelecek Partisi’nin kurulduğu ilk günden itibaren ilgilendiklerini söyleyen Davutoğlu, bir yandan EYT mağdurlarını dinlediklerini, diğer yandan da ülkenin mevcut ekonomik durumunu göz önüne alan bir yöntem izlediklerini söyledi.
Ülkenin ekonomik durumunun gidişatını tahmin etmenin zor olduğunu belirten Davutoğlu, “Ülkeyi yönetenler akıl dışılıkta sınır tanımıyorlar. Öylesine kötü bir yönetimle karşı karşıyayız ki dediğim gibi 2016’da Başbakanlığı bıraktığımda enflasyon yüzde 3.2’ydi. Faiz yüzde yedi idi. Dolar 2.80’di. O zaman bana birisi deseydi ki “Beş sene sonra dolar 8.5’larda zor tutulacak, üretici enflasyonu yüzde 30’lara çıkacak, faiz yüzde 19-20 olacak” olmaz öyle şey derdim. Çünkü dünyanın hiçbir yerinde yaşanmadı. Şimdi de öngöremiyoruz, bir sene sonra bu ülkeyi nereye getirecekler bilemiyoruz” dedi.
Türkiye’deki yoksullaşma ortamında mağduriyet yaşayan gruplardan birinin de hem iş sahibi olma imkanı bulamayan hem de emeklilik imkanından yararlanamayan EYT’liler olduğunu ifade eden Davutoğlu, “EYT mağduriyetleri için bütçe imkanları ve şartlar bahane edilemez, İstanbul’u felaketle karşı karşıya bırakacak olan Kanal İstanbul’a kaynak bulunabiliyor ama insanlarımızın insan onuruna yakışır bir hayat sürdürebilmeleri için asgari şartlar sağlanmıyor” diye konuştu.
BORAN: MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ
Toplantıda konuşan EYT Derneği Başkanı Gönül Boran Özüpak da, “Yol ve havalimanlarına kullanılmasa da milyarlarca dolarlık garantiler verilirken, yandaş medya finansmanı için milletin bankasına zarar ettirilirken, bürokratlara bol sıfırlı 4-5 maaş bağlanırken emeklilik haklarımız için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz” dedi.
5 MADDELİK ÇÖZÜM ÖNERİSİ
Gelecek Partisi iktidarı durumunda 4447 sayılı yasa ile geriye yönelik haklarını kaybeden EYT mağdurları için çözüm önerilerini beş maddede şöyle ifade etti:
1. Asgari beş bin gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla, herkes emeklilere tanınan bütün sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanacaktır. (EYT’lilerin birikmiş GSS prim borçlarının ise affı yoluna gidilecektir)
2. Asgari beş bin gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla, erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara halen en düşük emekli maaşına denk bir meblağ “Hak kazanım öncesi desteği” kapsamında yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar süre sınırı olmaksızın ödenecektir.
3. Asgari yedi bin gün sosyal güvenlik primi ödemiş olmak ve herhangi bir işte çalışmamak kaydıyla erkeklerde 48, kadınlarda 46 yaşından gün almış olanlara “asgari ücretin net tutarını geçmemek koşuluyla” emekli olmaları halinde alacakları emeklilik maaşı eşdeğeri “hak kazanım öncesi desteği” kapsamında, yasal olarak emekliliğe hak kazanana kadar veya herhangi bir işte çalışmaya başlayıncaya kadar ödenecektir.
4. 5510 sayılı kanunla yeniden düzenlenen aylık bağlama oranlarındaki yüzde 70 seviyelerinden yüzde 28 seviyelerine düşüş sonunda; insanca yaşamak için elverişli şartları sağlayamayacak kadar düşük emekli maaşlarının bağlanması ve yine aynı kanunla “kayıt dışı istihdamı” teşvik eden çalışma süresi arttıkça bağlanacak maaşta meydana gelen azalma konularında da düzeltici yönde adımlar atılacaktır.
5. 8 Eylül 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı yasanın çalışanların aleyhine olacak şekilde geçmişe yönelik olarak uygulamaya alınması nedeniyle oluşan kaybın azaltılması için, yönetime geldiğimizde ülkenin ekonomik imkanları da göz önüne alınarak; mümkün olan adımlar atılacaktır.
MİLLİ GELİRİN BİNDE SEKİZ İLE YÜZDE BİRİ ARASINDA
Bunun bütçeye getireceği yükün, (EYT mağdurlarının yapacağı harcamalardan sağlanacak ilave vergi gelirleri ihmal edilse bile) milli gelirin binde sekiz ile yüzde biri arasında olacağı hesaplanmaktadır. Altını bir kere daha çizmekte yarar görüyoruz; Türkiye’de eksikliği çekilen şey kaynak değildir. Eksik olan ehliyetli ve liyakatli yönetimdir. Eksikliği çekilen dürüst ve şeffaf kamu yönetimi anlayışıdır. Eksikliği çekilen yolsuzluğa bulaşmamış, ahbap-çavuş kapitalizmine dönüşmemiş devlet yönetimidir. Eksikliği çekilen israftan, gösterişten, yandaş kayırmacılığından uzak siyasettir. HABER MERKEZİ