SİYASİLERİ BULUŞTURAN DAYANIŞMA GECESİ

MEDYA21- Merkezi Diyarbakır’da bulunan Metinalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, düzenlediği dayanışma gecesinde aşiret mensupları ile kentteki siyasi partilerin temsilcilerini bir araya getirdi.

Güneydoğu’da birçok kan davasının barışla sonuçlanmasını sağlayan Metinalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, turistik bir otelin salonunda müzikli ve yemekli dayanışma gecesi gerçekleştirdi. Derneğin faaliyetlerinin sinevizyonla aktarıldığı gecede, kurumsal bir yapıya kavuşturulan Metina aşiretinin, kan davası gibi toplumsal yaraları sarmanın yanı sıra eğitim, kültür ve sanat konularında da çalışmalar yürüttüğü anlatıldı.

Neşeli bir ortamda geçen geceye, Diyarbakır’da bulunan aşiret üyelerinin yanı sıra, HDP’li milletvekilleri, AK Parti, CHP, Saadet Partisi, DEVA Partisi, Gelecek Partisi, Yeniden Refah Partisi, İyi Parti ve HÜDAPAR il temsilcileri ile sivil toplum örgütleri ve çok sayıda aşiret mensubu katıldı. Nüfusunun büyük bölümü Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan ve 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Metina aşireti, 2017 yılında Metinalılar Yardımlaşma, Dayanışma ve Eğitim Derneği’ni (Metina-Der) kurarak kurumsal bir kimliğe büründü.

Dernek Başkanı Aydın Pirinççioğlu, kurulduğu günden bu yana başta kan davaları olmak üzere birçok toplumsal yarayı sarmaya çalıştıklarını belirterek, toplumsal barışa katkı sunma, cehaletle ve toplumsal fakirlikle mücadele etme noktasında önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Pirinççioğlu, şöyle konuştu:

“Derneğimiz Metina Aşireti’nin mensuplarından oluşuyor. Metinalılar, Mittani Krallığı’na dayanır. Kerkük ve Süleymaniye’den gelmektedir. Türkiye’deki nüfusu bir milyonu aşmaktadır. Nüfusun yoğun olduğu yerler Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa üçgeninde yaşamaktadır. Bölgenin en kalabalık ve etkin aşiretlerinden biridir. Metina Aşireti artık feodal aşiretçilik zihniyetinin dışında post modern bir anlayışla sivil toplum kuruluşu olma yolunda ilk adımını 2017 yılında Metinalılar Derneği‘nin kurulmasıyla atmıştır.  Son iki yıl pandemiden dolayı aksaklıklar oldu. Özelikle bölgenin kanayan yarası olan kan davaları, arazi anlaşmazlıkları, kız kaçırmalar, trafik ve iş kazaları, yaralanmalar gibi olaylarda aileleri bir araya getirerek, ikna ederek barışmalarına katkı sunulmuştur. Çözüm bekleyen sorunlara merhem olmuştur. Bu hizmet ve çalışmalarımızla birçok olay mahkemeye intikal etmeden çözüme kavuşmuş ve mahkemelerin yükünü azaltmıştır. Mahkemelerde sonuçlanan olaylarda, mağdur da, fail de sonuçtan memnun kalmamıştır. Ama bizim aracı olup barıştırdığımız mağdur da, fail de memnun kalıp barışmışlardır. Artık bölgemizin sadece kavga sorunlarıyla değil sosyal, kültürel, sanat ve sportif faaliyetlerin gelişmesi, yaygınlaşması ve ivme kazanması için özellikle gençlik kollarımızla, eğitimcilerimizle koordineli bir şekilde proje üretme ve uygulamaya çalışıyoruz.” HABER MERKEZİ

 

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir