• DOLAR
    %0,30
  • EURO
    %0,92
  • ALTIN
    %1,32
  • BIST
    %-0,42
ÇOCUKLARDA MIS-C’YE DİKKAT!

ÇOCUKLARDA MIS-C’YE DİKKAT!

Çocuk kardiyolojisi uzmanı Doç. Dr. Fikri Demir, korona virüs enfeksiyonu geçiren çocuklarda MIS-C belirtilerine dikkat edilmesi gerektiğini açıkladı.

MEDYA21– Çocuk kardiyolojisi uzmanı Doç. Dr. Fikri Demir, korona virüsün çocuklarda erişkinlerden daha hafif seyir göstermesine rağmen daha önce sağlıklı olan çocuklarda nadiren ciddi durumlara yol açabildiğini söyledi. Korona virüs, kalp kası iltihabı miyokardit ve birçok organla birlikte kalbi de tutabilen iltihabi durumla karakterize olan MIS-C’ye neden olabildiğini anlatan Doç. Dr. Demir, miyokarditin tek başına görülebileceği gibi MIS-C’nin kalp tutulumuyla birliktelik de kendini gösterebileceğini vurguladı.

MIS-C hastalığının, çocuklarda gözlenen birden çok organı tutabilen iltihabi durum olarak Türkçeye çevrilebilecek  İngilizce ifadenin baş harflerinden adını aldığını da ifade eden Doç. Dr. Demir, şöyle dedi:

“Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C)’ tipik olarak korona virüs enfeksiyonundan 3-6 hafta sonra ortaya çıkar. Belirtisiz korona virüs enfeksiyonu geçirenlerde de görülebilir. Genellikle 6 yaşından büyük çocuklarda ve genç erişkinlerde gözlenir. Hastalık ortaya çıktığında vücutta virüs bulunmaz. Sadece daha önce korona virüs enfeksiyonunun geçirildiğini gösteren testlerde pozitiflik saptanır. Bu hastalığın bütün organlarda görülebilen damar duvarı iltihabı ve korona virüs tarafından aşırı uyarılmış bağışıklık yanıtından kaynaklandığı düşünülmektedir.”
BİRÇOK ORGANI ETKİLİYOR

MIS-C hastalığının deri, göz, kemik iliği, kalp, böbrek, akciğer, beyin, mide ve bağırsakları etkileyebildiğini aktaran Doç. Dr. Demir,  şöyle konuştu:

“Bu organlardan en az ikisinin etkilenmesi beklenir. Tutulan organlarla ilişkili kan değerlerinde ve yaygın iltihap göstergesi olan kan değerlerinde anormallikler gözlenir. Hastalığın belirtileri tutulan organa göre değişiklik gösterir. Hastaların çoğunda birkaç gün süren yüksek ateş vardır. Beraberinde halsizlik, uykuya meyil, düşkün görünüm, şiddetli karın ağrısı, kusma, ishal, gözlerde kızarıklık, ciltte döküntü, ağız içinde lezyonlar, el, ayak parmaklarında kızarıklık ve soyulma, nefes almada zorluk, kas ağrısı, boğaz ağrısı ve baş ağrısı görülebilir. Şiddetli karın ağrısı nedeniyle apandisit zannedilerek ameliyat edilen çocuklar vardır. MIS-C’de kalp tutulumu olmak zorunda değildir. Tutulum olursa miyokardit, kalp kapağı, kalp zarı ve kalbi besleyen koroner damarların iltihabıyla kendini gösterebilir. Kalp tutulumu olduğunda göğüs ağrısı, çarpıntı, çabuk yorulma, nefes darlığı, ödem, kalp yetersizliği, kan basıncında düşüklük, şok tablosu ve nadiren ölüm gözlenebilir. Bu belirtilerin olmaması kalp tutulumunun olmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden MIS-C ön tanısı alan bütün hastalar çocuk kardiyolojisi uzmanlarınca kalp tutulumu açısından değerlendirilirler. MIS-C tanısı konulan çocuklar hastaneye yatırılarak tedavi edilirler. Hastalık korona virüs enfeksiyonu sonrası geliştiğinden bizi korona virüsten koruyan maske 2 yaş üstü çocuklarda, mesafe, temizlik ve aşılanma gibi önlemler MIS-C’den korunmada da yararlı olabilir.” (İHA)

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?