• DOLAR
    %0,02
  • EURO
    %0,11
  • ALTIN
    %0,74
  • BIST
    %-0,95
ATIK SUDAN ÜRETİLEN GAZ ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

ATIK SUDAN ÜRETİLEN GAZ ELEKTRİĞE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, kentin altyapısının daha modern hale gelmesi için doğa dostu projelere imza atarken, atık sudan üretilen biyogazı elektrik enerjisine dönüştürüyor.

MEDYA21- Dicle nehrinin kirlenmesini önlemek amacıyla Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi DİSKİ Genel Müdürlüğünce kurulan çevre dostu ‘İleri Biyolojik Atık su Arıtma Tesisi’nde, her gün 100 bin metreküp atık su çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra temizlenip Dicle nehrine bırakılıyor. Kent merkezinin kanalizasyon sisteminden günlük gelen 100 bin metreküp atık su çamur stabilizasyonuna alınarak, kimyasal polimerle yoğunlaştırılıp biyogaz üretiliyor.

DİSKİ’nin 2021 Ocak ve ekim ayları arasında arıtma çalışmaları sonucu oluşan biyolojik çamurdan 1 milyon 171 bin 915 metreküp biyogaz elde edilirken, bundan 2 milyon 256 bin 694 kilovat elektrik enerjisi üretildi. Bu elektrikle tesiste günlük kullanılan enerjinin yüzde 45’inin karşılandığı açıklandı. DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, tesiste incelemelerde bulunarak, ilgililerden tesis hakkında bilgi aldı.

1 MİLYON 200 BİN NÜFUSA HİZMET
Diyarbakır ve 4 merkez İlçede bulunan 1 milyon 200 bin nüfusa hizmet verdiklerini aktaran Tutşi, “Diyarbakır İleri Biyolojik Arıtma Tesisimizde 56 personelle 7 gün 24 saat hizmet üretmekteyiz. Tesisimizin kapasitesi günlük 175 bin metreküp kapasitesindedir. Şu anda günlük 135 bin metreküp suyu arıtıyoruz.  Deşaş kriterlerini yakalayabilmek için yaklaşık 1 milyon kilogram demir3 klor, 160 bin kilogram kadar da katyonik polimer sarf ederek suyumuzu arıtıyoruz. Tesisimiz fiziksel arıtma, biyolojik arıtma ve çamur arıtma ünitelerinden oluşmaktadır” dedi.

Genel Müdür Tutşi, 2 bin milimetrelik kolektörlerle atık suların tesise aktarıldığını da belirterek,  tesise gelen sular 5 pompayla işleme alındığını, biyolojik arıtma ünitesine geçen atık suyun deşarj edildiğini söyledi. Tesisin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 24 saat esaslı olarak SAYS sistemle takip edildiğini anlatan Tutşi, şöyle konuştu:

“Arıtma tesisimizde ön çöktürme ve son çöktürme tanklarından çıkan arıtma çamurlarından metan gazı elde edilmektedir. Biz bu yıl içerisinde 11 ayda toplam 1 milyon 137 bin metreküp civarında metan gazı elde ettik. Bu metan gazını yakarak 2 bin 659 kilowat saat enerji elde ettik. Bu da tesisimizin ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 45’ine tekabül etmektedir. Tesise bağlı kanalizasyon şebekelerimize, maalesef evsel atıkların yanı sıra bazı inşaat atıkları atılıyor. Bundan dolayı Izgaralarımız sürekli tıkanmakta ve iş yükümüz artmaktadır. Bu yüzden vatandaşlarımızdan kanalizasyonlarımıza evsel atıkları atmamaları noktasında da hassasiyet göstermelerini istiyoruz. Dicle’mizi, çevremizi, şehrimizi seviyor ve bunları korumayla alakalı her türlü hassasiyeti gösteriyoruz.” İHA

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?