Abonelik noktasında ciddi sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Tutşi, Diyarbakır’da kayıp ve kaçak su kullanımının yüzde 40-45 civarında olduğunu vurguladı. İçme suyunun zor şartlar altında temin edildiğini aktaran Tutşi, şöyle konuştu:
“Bizler tarafından üretilen suyun yarısı kayıt dışı, kaçak, bahçe sulamasında, bostan sulamasında ve boşa akıtılmaktadır. Vatandaşların içilebilir bir suyla eğer bahçe sulanıyor ise bu iş yürütülemez. Kayıp ve kaçak kullanımının önüne geçebilmek için vatandaşlardan destek bekliyoruz. Günlük kişi başı su tüketim oranı 130 litre civarındayken, Diyarbakır’da bu oran geçtiğimiz gün 270 litre üzerine çıktı. Bu da şunu göstermektedir. Bizlerin su kullanım alışkanlığı kötü olarak görünüyor. Kentte kayıp ve kaçak oranlarımız yüzde 44’ün üzerinde ve bu oran ilçe ile köylerde daha vahim bir durumdadır.”
TESİSLERİ HASSASİYETLE İZLİYORUZ
15 bin 272 kilometrekarelik şehir sınırları içresinde bin 279 personelle hizmet verdiklerini anlatan Tutşi, şunları dile getirdi:
“Bu hizmetleri üretirken; hayatın kaynağı olan suyun; sağlıklı, çevremize zarar vermeden, mümkün olan en az kayıpla ve kesintisiz akmasını temine çalışıyoruz. Yerin altında yatırım yapıp, yerin üstünden işletiyoruz. DİSKİ olarak tesis ettiğimiz Diyarbakır’ın su dolaşım ve boşaltım sistemini hassasiyet ile izliyor, takip ediyor, gerekmesi durumunda müdahale ediyoruz.”
Tutşi, daha sonra gazetecilere İçme Suyu Arıtma Tesisi’ni gezdirerek bilgi verdi. HABER MERKEZİ