DİYARBAKIR’DA KEMİK İLİĞİ NAKLİ YAPILACAK

SAĞLIK BİLİMLERİ ÜNİVERSİTESİ DİYARBAKIR GAZİ YAŞARGİL EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ BAŞHEKİMİ DOÇ. DR. MUHAMMET ASENA, 'KEMİK İLİĞİ NAKİLLERİNİN' DİYARBAKIR'DA YAPILACAĞI MÜJDESİNİ VERDİ. (RIDVAN KILIÇ - SEDAT IRMAK/DİYARBAKIR-İHA) Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Muhammet Asena, 'Kemik iliği nakillerinin' Diyarbakır'da yapılacağı müjdesini verdi.

MEDYA21- Diyarbakır, Siirt, Batman ve Şırnak’ın da aralarında bulunduğu 16 ile verdiği sağlık hizmetiyle adeta bölgenin sağlık üssü haline gelen Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sürdürülen yoğun çalışmalar sonucu kemik iliği nakillerinin yapılacağı merkez konumuna geliyor.

Hastane Başhekimi Doç. Dr. Muhammed Asena, kemik iliği nakli için 1 tanesi izolasyon olmak üzere tek kişilik 8 odadan oluşan ve 16 hematoloji hastasına hizmet verecek merkezde çalışmaların son aşamaya geldiğini açıkladı. Doç. Dr. Asena, hastaların daha önce kemik iliği nakli için başka illere sevk edildiğini belirterek, yaklaşık 3 ay sonra kemik iliği naklini kendi hastanelerinde yapacaklarının müjdesini verdi.

Başhekim Doç. Dr. Asena, “Özellikli hizmetlerimizi her geçen gün geliştirmenin çabası içerisindeyiz. Yakın zamanda planlamasını yaptığımız ‘kemik iliği nakil merkezimiz’ bölgemiz için olmazsa olmaz konulardan bir konuydu. Biz hazırlığımızı yaptık. Kısmet olursa hedefimiz 90 gün içinde kemik iliği nakil merkezimizi hayata geçirmektir. Hastanemiz bölgeye hizmet veren devasa bir sağlık merkezi haline gelecek” dedi.
BÖLGE İÇİN BİR EKSİKLİKTİ
Burada hastanın kendisinden, yine anojenik gibi türleri olan anneden, babadan, kardeşten uygun donörden bir çalışma yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Asena, bazen de kendi hücrelerini çoğaltarak kemik iliği naklini gerçekleştireceklerini söyledi. Başhekim Asena, şöyle konuştu:

“Bu lösemi gibi, kan kanseri, lenfoma gibi hastalarda çok önemli bir tedavi aşaması. Burada bir 10 günlük süre içinde hasta önce hazırlanıyor kemik iliği nakline. Akabinde nakil gerçekleştiriliyor. Bir aylık sürede de hedeflediğimiz nihai sonuca ulaşıyoruz. Bölgemiz için eksiklikti. Şimdiden hayırlı olsun. Bununla beraber diğer özellikli hizmetler için de ciddi bir gayret içindeyiz. Elimizden geldikçe hasta sevkini önlemek istiyoruz. Buranın referans merkezi olması noktasında gayretlerimiz mevcut. Hastalarımız her hangi bir ile nakil edildiği zaman hem konaklanma, hem psikolojik olarak hem de mental yorgunluk yaşıyorlardı. Ön tedaviden sonra kemik iliği nakli ihtiyacı olduğu anda artık Gazi Yaşargil Eğitim Araştırma Hastanesi kısa süre içinde bir referans merkez olacaktır.” HABER MERKEZİ

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir