YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ

MEDYA21– Diyarbakır’daki Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılan inşaat fuarında görücüye çıkan yüzde 100 yerli ve milli mobil konkasör makinesi, ziyaretçileri büyüledi. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, Diçelik firması tarafından üretilen makinenin Dicle nehrini koruyacağını söyledi.

Mezopotamya İnşaat Fuarı’nın gözdesi olarak öne çıkan mobil konkasör makinesi için Diçelik standında tanıtım yapıldı. Büyük ilgi gören tanıtıma, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Mehmet Kaya, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, DİMER Yönetim Kurulu Başkanı Raif Türk, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Başkanı Doğan Hatun ile bir grup iş insanı ve bazı STK temsilcileri katıldı.

CİDDİ YATIRIMLAR YAPILIYOR

Tanıtım töreninde konuşma yapan DTSO Başkanı Mehmet Kaya, kentte ciddi yatırımların yapıldığını ve önemli ürünlerin üretildiğini vurgulayarak, “Diyarbakır’ın yatırım altyapısı gittikçe artıyor. Yatırım altyapısı güçlendikçe yatırımcılar da kente yakışan daha nitelikli, dünya standartlarında ürünler üretiyor. Kentin yatırım altyapısı düzeldikçe yatırımların en üst seviyeye çıkacağını hep vurguladık. Biz Türkiye’deki birçok sektörde dünya ile rekabet edecek firmalarımızın kentimizde olduğunu biliyoruz. Tarımda da, imalatta da, tekstilde de, makinede de böyledir” dedi.

DİCLE’Yİ KORUYACAK

DTSO Başkanı Kaya, mobil konkasör makinesinin Diyarbakır’da yapılmasının 2 önemli sonucu olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu yatırım, Diyarbakır ağır sanayisinde yenilikçi bir yatırımı olmanın yanı sıra kentteki sanayinin çevreye duyarlı ve uyumlu olmasıdır. Bu ürünü biz de fuarda gördük, bize de sürpriz oldu. Tabii bu noktada bizim de eksikliğimiz var. İnşallah yerinde de görüp lansmanını çalışır halde yapacağız. İkincisi bunun en önemli özelliği 2018 yılında seçildiğimizden beri önümüze koyduğumuz en önemli hedeflerden biri olan inşaatta kullanılan kumun milyonlarca yıldır akan Dicle nehrinin yatağından alınmasının önlenmesi, nehir yatağının korunmasıdır. Nehir yatağının değişmesini, kirlenmesini engellememiz gerekiyor. İnşaat kumuyla ilgili kentte bir çözüm yaratmamız gerekiyordu. Aslında UNESCO Dünya Miras listesinde olduğu için Dicle nehrinden kum almak yasaktı. Tabii ki sadece yasaklamakla da sanayiyi geliştiremezsiniz. Bu makine tam da bu anlamda önemlidir ve Dicle nehrini koruyacaktır. Bu makine, Karacadağ’dan kente yayılan bazalt taşımız var. İşte bu makine,  bazaltı taşa, kuma ve mucura dönüştürerek, inşaat sektöründe kullanılabilir hale getirecektir. Bu makine aynı zamanda, Karacadağ çevresinin organik tarıma açılması açısından da önemli işlevleri olacak bir makinedir. Bu anlamda fuarın yıldızı olan makineyi üreten Ali Çelik arkadaşımız başta olmak üzere bu makineyi ortaya çıkaran herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Bu makinenin sayısının artması hem inşaat, hem de tarım sektörüne ciddi katkı sağlayacaktır.”

OSB’DE 2006’DAN BERİ VAR

Diçelik Makine firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik ise, 2006 yılından beri Diyarbakır OSB’de faaliyet yürüttüklerini belirterek, şöyle konuştu:

“2011 yılında Cemre Çelik Makine olarak Diyarbakır’da ilk döküm fabrikasını kurduk. 10 yıldan beri kompresörlere, maden makinelerine, kum ocaklarında kullanılan makinelere yedek parça yapıyoruz. Taş kırma makinelerine, beton santrallerine, maden makinelerine yedek parça üretiyoruz. Bu yıl da nasip oldu ve Diçelik Makine olarak mobil taş kırma makinelerini, maden makinelerinin yapımını başardık. Hem makinelerin yedek parçalarının dökümünü hem de makinelerin imalatını yapıyoruz. İnşallah bize gösterilen ilgi ve sağlanan desteklerle çok daha güzel işler başaracağız.” HABER MERKEZİ

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir