MEDYA21- Türkiye ekonomisi, 2020’nin genelinde yüzde 1,8 büyürken, 4. çeyrekte GSYH yüzde 5,9 artış göstermişti. Bloomberg HT Araştırma Birimi tarafından yapılan büyüme anketinde ilk çeyrek büyüme beklentisi yüzde 6,7 olmuştu.
Ankete katılan 17 kurum arasında en düşük tahmini veren kurum ilk çeyrekte Türkiye’nin yüzde 5 büyümesini öngörürken en yüksek tahmini veren kurumun beklentisi ise yüzde 7,2 olarak belirlenmişti. Kurumların, 2021 yılı tamamına ilişkin beklentisi ise yüzde 5,5 olarak kaydedildi. Türkiye ekonomisi salgın yılının tamamında yüzde 1,8 büyüme kaydederken, 2020’nin son çeyreğinde ise yüzde 5,9 büyümüştü.
YABANCILAR NE ÖNGÖRMÜŞTÜ?
Yabancı kurumlarda beklentilerin karışık bir görünüm sunduğu görülmüştü. Büyüme verilerine ilişkin beklentisini paylaşan kurumlardan biri olan Unicredit ilk çeyreğe ilişkin beklentisini yukarı yönlü revize etmişti. Unicredit, Türkiye için 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 4,4 olan büyüme tahminini yüzde 6’ya çıkarmıştı. Çeyreklik bazda büyüme beklentisi ise yüzde 1,2 olmuştu.
Morgan Stanley ise yılın ilk çeyreğinde büyümenin bir önceki çeyreğe göre yavaşlayacağını tahmin etmişti. Kurum 2021 yılınının ilk çeyreğinde büyümenin yıllık bazda yüzde 5,3 olarak gerçekleşeceğini öngörmüştü. Çeyreklik olarak bakıldığında ise kurumun beklentisi yüzde 1,25 oldu.
Morgan Stanley analistleri büyümeye tüketim harcamalarındaki toparlanmanın ve ithalattaki güçlü performansa karşın dış talebin katkı sunacağını belirtmişti. Tüm bu değerlendirmelerin ardından kurum 2021 yılı tamamı için büyümenin yüzde 4,8 olacağını tahmin etmişti.
BÜYÜMENİN DİĞER YÜZÜ
Türkiye ekonomisinin ilk üç ayda yıllık bazda yüzde 7 büyümesini değerlendiren uzmanlar, geçen yıl pandemi nedeniyle ekonominin tökezlediğini, bu nedenle yüksek büyümede “baz etkisi”nin bulunduğuna dikkat çektiler. Uzmanlar, baz etkisinin yanıltıcı etkisini gidermek için çeyrekten çeyreğe büyüme oranlarına bakmanın daha etkili olacağını kaydetti.
Paraanaliz’de yayınlanan habere göre Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte, bir önceki çeyreğe göre (2020’nin son üç ayı) yüzde 1,7 büyüdü. Geçen yılın aynı döneminde ekonomi pandemi nedeniyle sadece yüzde 0.1 büyüyebildiği için yıllık bazda büyüme çok yüksek çıktı.
TÜKETİM AZALDI
Hane halkı tüketiminin ise ilk çeyrekte yüzde 1,7 daraldığı görüldü. Aynı şekilde devletin nihai harcamaları da ilk çeyrekte yüzde 2,1 küçüldü. Yatırımlar ise ilk çeyrekte 1.6 artış gösterdi. İthalatın bir önceki çeyreğe göre yüzde 9.1 daralması da, dış ticaretin büyümeye güçlü katkı yapmasını sağladı.
Sektörler bazında bakıldığında inşaatın yüzde 13.4’lük çeyreklik büyümeyle GSYH’ya güçlü katkı yaptığı görülüyor. İmalat sanayi de bir önceki çeyreğe göre yüzde 4.7 büyüdü. Hizmetler ise küçüldü.