‘LAV YOLU’ BİSİKLET TURU VE YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

MEDYA21- Diyarbakır Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen Karacadağ ‘Lav yolu’ bisiklet turu ve doğa yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Karacadağ’ın jeoparklar ağına dahil edilmesi için UNESCO’ya yapılan müracaatın ardından, bölgenin bilinirliğinin artırılması amacıyla bisiklet turu ve “Lav Yolu” doğa yürüyüşü yapıldı.

Çınar ilçesine bağlı Ovabağ mahallesinden startı verilen 10 kilometrelik parkurda, Türkiye’nin farklı illerinden ve yoğunlukla Diyarbakır, Şanlıurfa ile Mardin’den gelen bisikletçiler Dişlibaşak mahallesini geçerek Şimşek mezrasındaki “Lav Yolu”na kadar  pedallarını Karacadağ için çevirdi. 500 sporseverin katıldığı etkinlikte, bisikletlerinin zillerini çalarak ilerleyen katılımcılara, vatandaşlar da el sallayarak destek verdi. Çocukların da yer aldığı etkinlikte Karacadağ, bisikletlilerle renklendi.

Bisiklet turunun ardından Karacadağ’ın en son lavın püskürttüğü yer olduğu değerlendirilen yüzeyde lav akışına ait akıntı kırışıklıkları, lav dilleri, altında oluşan lav tünelleri ve eşsiz güzellikteki mağaraların bulunduğu alanda doğa yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşe Vali Münir Karaloğlu ve eşi Sevim Karaloğlu da katıldı.

BÖLGEYİ ÇOK İNSAN ZİYARET EDECEK

Köprü Mağarası içinde gazetecilere açıklama yapan Vali Karaloğlu; Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin’in Mezopotamya’nın altın üçgeni denilen bölgede Karacadağ’ın eteklerinde kurulduğunu belirterek, Karacadağ’ın jeoparklar ağına dahil edilmesi için UNESCO’ya yapılan müracaat sürecini anlattı. Karaloğlu, Karacadağ’ın UNESCO tarafından kabul edilen listeye eklendiğinde bölgeyi daha çok insanın ziyaret edeceğini söyledi.

Son dönemde Mezopotamya markası olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve GAP idaresi eliyle büyük bir çabanın olduğuna dikkati çeken Vali Karaloğlu, 9 ilin içinde olduğu Mezopotamya bölgesini yeniden konumlandırmak ve yeniden markalaştırma konusunda gayretleri olduğunu da vurguladı.

AMAÇ DEĞERLERİ TANITMAK

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin olarak 3 kentin ortak etkinlikleri kapsamında bisiklet turu ve “Lav Yolu” programını düzenlediklerini aktaran Vali Karaloğlu, şöyle konuştu:

“Bütün amacımız Diyarbakır’da artık kültürel değerlerimiz, tarihsel değerlerimiz, doğal değerlerimiz, daha çok bilinsin, insanımız bu değerlerimizden daha çok istifade etsin ve insanlar, dünya, bu değerlerimizi görme noktasında bölgeye; şehrimize daha çok seyahat etsin. Bu yolda inşallah çalışmalarımız devam edecek. İnşallah Diyarbakır’da hep mutluluk, sevgi, spor, kültür, sanat olsun. Artık, Diyarbakır’da bizi üzecek olaylar yaşansın istemiyoruz. Bütün gayretimiz bu. İnşallah yakalamış olduğumuz bu huzur ortamını, mutluluk ortamını Diyarbakır halkıyla beraber sonsuza kadar yaşatalım diye gayretimiz var.”

‘BÜTÜN DÜNYAYA KEREM KE DİYORUZ’

Doğa turları başlamasıyla turizm potansiyelinin artacağını kaydeden Karaloğlu, “Bölge halkının özellikle kırsal turizm dediğimiz kırsalda yaşayan vatandaşımızın da turizmden pay almaya, gelir almaya başlayacağını hep birlikte görmüş olacağız. Bütün Türkiye’ye, dünyaya Kerem ke diyoruz” dedi.

Ekinlikte Türkiye Dağcılık Federasyonu Diyarbakır İl Temsilcisi ve Diyarbakır Doğa Sporları Kulübü Başkanı Abdurrahim Ekin de bir konuşma yaptı. Çınar Kaymakamı Güher Sinem Büyüknalçacı’nın da katıldığı etkinlik, Vali Karaloğlu’nun katılımcı bazı çocuklara bisiklet hediye etmesiyle sona erdi. HABER MERKEZİ

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir