MEDYA21– Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, “Kadınlar için Adalet” kampanyasının ikinci etabı olan “Kadın Yoksulluğuna Hayır” buluşmaları kapsamında, Urfa’da tarım emekçisi kadınlarla bir araya geldi.
Buluşmaya HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, yerine kayyum atanan Suruç Belediyesi Eşbaşkanı Hatice Çevik, HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Ayşe Sürücü, Kadınların Kurtuluşu Merkezi Koordinasyonu Üyesi Nupelda Çelik, HDP Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu Eşsözcüsü Hediye Karaaslan ve çok sayıda partili kadın katıldı. Heyet, ilk olarak Göktepe Mahallesi’nde biber ve domates tarlasında çalışan kadın emekçileri ziyaret etti.
60 LİRA KARŞILIĞINDA 11 SAAT ÇALIŞMA
Tarlada günde 60 TL karşılığında 11 saat çalışan kadınlar, yaşadıkları soruları heyete aktardı. Çocuklarıyla birlikte tarlada çalışan Emine Caba, “En küçük çocuk 4 yaşında. Baba işsiz hasta o gelmiyor çalışmaya ben geliyorum. Yemeğinde ben yapıyorum. İnternet yok, tablet yok. Çocuklar eğitim alamıyor. Domates biber tarlasında çalışıyoruz. Her şey pahalı. Yardım istiyoruz. Sigortamız yok. Sabah 07.00’da başlıyoruz, akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. Rezil bir durumdayız” diye konuştu.
10 KİŞİ BİR ODADA
Aynı tarlada çalışan ve 19 yaşında olan Nazife ise annesi hasta olduğu için okulu bırakmak zorunda kaldığını söyleyerek, “Günlük yevmiyeler 60 TL. Bende okumak isterdim. Sağlıkçı olmak isterdim. Açık öğretim sınavları tarihlerinde ben tarlada olduğum için kayıt yapamıyorum. 9 ay tarlada çalışıyoruz. 10 kişi bir odada kalıyoruz. Suyu ateşte ısıtıyoruz. Banyo yapmak için bir gece önceden bidonun fişini takıyorum ki su ısınsın. Ama çoğu zaman Elektrik düşük geldiği yada hiç gelmediği için su ısınmıyor banyo yapmakta zorlanıyoruz” şeklinde konuştu.
Kadınların sorunlarını dinleyen heyet, daha önce gittikleri İç Anadolu’da tarım işçilerinin büyük bir bölümünün Urfa’dan gittiklerini belirterek, kadınların erkeklere oranla daha fazla iş yüküne sahip olduklarını söyledi. Kadınlarla sohbet eden HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, “Kadınlar için her şey çok zor. Tarlada çalışıyorsun yetmiyor evde çalışıyorsun. Bunların konuşulması gerek. Bunları bulunduğumuz her platformda dile getireceğiz” diye konuştu.
SORUNLAR
Heyetin bir sonraki durağı İlhan Mahallesi’nde mercimek hasadı yapan kadınları ziyaret etmek oldu. Kadınlar, yaşadıkları başlıca sorunları şöyle sıraladı:
“* Çocuklarımızla çalışıyoruz. 4 çocuğum var. Çocuklar okumuyor. Buradan Malatya’ya Karadeniz’e gidiyoruz. İşimiz bu rezillik. Günlük 55 TL alıyoruz. Sabah 05.00’da geliyoruz akşam 17.00’a kadar çalışıyoruz. 14 yaşından beri bu işi yapıyorum şimdi 50 yaşındayım. Durumumuz iyi değil.
* 20 yaşındayım. Mercimek patos işi yapıyoruz. 15 dakikalık molalarımız var. 3 kardeş burada çalışıyoruz. Orduya fındık, Adıyaman’a tütün toplamaya gidiyoruz. Hiçbir sosyal güvenlik güvencemiz yok.
* Lise son öğrencisiyim. Sınava hazırlanıyorum normalde. 20 gündür burada çalışıyorum. 6 kardeşiz. En küçüğü benim. 2 kardeş buraya geliyoruz. Soğana fındığa kaysıya gidiyoruz başka işlere gidiyoruz.
* Kimse isteyerek bu işi yapmıyor. Sesimizi duyan yok. Ne kadar dile getirilse de hiç bir şey yapılmıyor. Çalışmak zorundayız. Burada hepimizin tek talebi yevmiyelerimizin yükseltilmesi. Çalışmak ayıp değil ama emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Günlük 55 TL ile kim geçimini yapabilir ki?
* Harran Üniversitesi’nde muhasebe birinci sınıf öğrencisiyim. Çalışmak zorundayım. Bir şey anlatmaya gerek yok halimiz ortadır.”
Heyet son olarak Suruç ilçesine bağlı Kaplan köyünde tarım ve ev emekçisi kadınlarla bir araya gelerek sorunlarını dinledi.