MEDYA21- Diyarbakır’da özel gereksinimli bireylere yönelik olarak gündüzlü bakım merkezi kurulması için Büyükşehir Belediyesi ile Karacadağ Kalkınma Ajansı arasında protokol imzalandı. Protokolün imzalanmasında, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan ve Maracadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ile Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Hayrullah Akyıldız hazır bulundu.
Gündüzlü bakım merkezinin Mola Evi’nde; revir, uyku odası, çağrı merkezi, engelli araç hizmeti, psikososyal servis, eğitim odaları, hobi sınıfları, spor salonu, müzik sınıfı, mutfak ve yemekhane yer alacak. Burada hizmetlerin sunulması engelli bireylerin yaşam kalitesini artıracak ve engelli bakımında ailelerin yaşadığı sorunların çözümünde yardımcı olacak.
Mola Evi projesi ile Diyarbakır da kurulacak merkezde, aile üyelerinin kaliteli zaman geçirmesine olanak sunmak, bireylere öz bakım becerileri kazandırmak, aileleri dışında bakım hizmeti sunmak, günlük yaşam becerilerini kazanmalarını desteklemek, bireylerin bağımsızlaşmaları ve özgüven kazanmalarını sağlamak amacıyla gerçekleştirileceği belirtildi.
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ayhan Kardan, şimdiye kadar gecikmiş ama bugüne kadar ihmal edilmiş çok önemli bir projenin imza törenini gerçekleştirdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:
“Valimiz göreve gelir gelmez şehrin ihtiyaçlarını tespit ettikten sonra öncelik sıralaması belirledi ve bu öncelik sıralaması doğrultusunda bize gerekli talimatlar verdi. Talimatlardan bir tanesi de Engelli Mola Evi diye tabir ettiğimiz binaların yapımı ile ilgiliydi. Birisi şehitlik bölgesinde, diğeri de Kayapınar ilçemizde olmak üzere 2 adet Engelli Mola Evi’nin ihaleleri yapıldı, inşaat süreçleri devam ediyor. Fiziki gerçekleşme oranları şu anda yüzde 95 seviyesinde . Allah nasip ederse ekim ayının 15 inde bu binalarımızı bitiriyoruz ve dezavantajlı ailelerimizin hizmetine sunuyoruz. Bir anne, down sendromlu veya otistik bir çocuğu varsa 7/24 bu çocukla ilgilenmek zorunda. Bu çocuğu bir yere bırakma şansı yok. Annenin hastaneye gitmesi lazım. Çocuğunu emanet edecek bir yeri yok. Bir kamu idaresinde işi var, emanet edecek bir yeri yok. Anne bu çocukla ne yapsın? İşte tam bu sırada bu engelli mola evlerimiz devreye giriyor. Allah nasip ederse anneler babalar çocuklarını getirip mola evlerimize bırakacaklar. Bir rahat nefes alacaklar. Bu arada biz ekibimizle beraber bu bireyleri alacağız, eğiteceğiz. Bunların yeme içmesinden tutun eğitimine, psikolojik desteğine varıncaya kadar her türlü hizmeti sunacağız. Valimizin talimatlarıyla inşallah 1 Kasım’da açılışını öngörüyoruz.”
Kalkınma ajansı Genel Sekreteri Hasan Maral ise, projenin toplam bütçesinin 1,5 milyon lira olduğunu, 1,1 milyon liralık kısmını sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında finanse ettiklerini belirterek, şöyle dedi:
“Karacadağ Kalkınma Ajansı tarafından yürütülmekte olan sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında Mola Evi Projesi sözleşme imza töreni için bir aradayız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından son 2 yıldır sosyal gelişmeyi destekleme programı uygulanıyor. Sosyal gelişmeyi destekleme programı kapsamında ilin sosyal gelişimini tetikleyecek bazı kritik ihtiyaçları giderecek projelere destekler veriliyor. Bu noktada 2021 yılı sosyal gelişmeyi destekleme programı usul esasları doğrultusunda biz de yılın ilk çeyreğinde proje başvurularını kurumlarımızdan aldık. Projeleri Sanayi Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne gönderdik. Ağustos ayı içerisinde de projelerimiz sonuçlandı. Diyarbakır’da 2 projemiz destek almaya hak kazandı. Bunlardan birisi de Büyükşehir Belediyemiz tarafından yürütülecek olan Mola Evi projesidir. Protokolün hayırlı olmasını dilerim.” (İHA)