MEDYA21- Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin “Gündüzlü Bakım Merkezi Mola Evi”, özel gereksinimli çocukları olan ebeveynlerin günlük yaşamlarını kolaylaştırıyor. Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığınca Yenişehir Şehitlik Mahallesi’nde hizmete alınan “Mola Evi”, ebeveynlerin aynı zamanda yüzünü de güldürüyor.
Büyükşehir Belediyesi’nin özel gereksinimli bireylere sahip ve onlara sürekli olarak bakım vermekle yükümlü olan ebeveynlerin sosyal hayata katılımını, sağlık ve diğer kamu kurumlarındaki iş ve işlemlerini yürütmeleri amacıyla kurduğu Özel Gereksinimli Bireylere Gündüzlü Bakım Merkezi Mola Evi, 59 aileye hizmet veriyor. Ebeveynlerin özel gereksinimli çocuklarını bırakıp gönül rahatlığıyla işlerini ve ihtiyaçlarını görmeleri amacıyla kurulan mola evinde, çocukların hoşça vakit geçirmeleri için her türlü imkan bulunuyor.
Mola evinde, çocukların alanında uzman eğitmenler tarafından günlük egzersizler için spor salonu, ritim, ses ve enstrüman çalışmaları yanı sıra müzik aletleri ile tanışmalarına olanak sağlanan müzik odası, öz bakım becerileri kazandırılması, dil ve konuşma becerileri geliştirilmesi, zihinsel aktivitelerinin artırılması ve motor becerilerinin geliştirilmesi amacıyla 6 eğitim odası, 36 ayını tamamlamış çocuklara uygun oyun odası bulunuyor.
Özel gereksinimli çocukların kişisel bakım hizmetlerinin ücretsiz yararlandığı mola evinde, hem engelli bireyler hem de ebeveynleri için psikososyal ve danışmanlık hizmetleri veren uzman psikolog görev yapıyor.
Özel gereksinimli 3 çocuk annesi Gülizar Sılındır, Mola evinden önce çocuklarını rehabilitasyon merkezleri ve okula götürdüğünü, ama çocukların topluma uyum sağlamadığı için çok zorlandığını söyledi. Çocuklarının kendini ifade edemediği için okulda arkadaşları tarafından dışlandığını anlatan Sılındır, okul ve rehabilitasyon merkezleri dahil her yere onlarla gitmek zorunda kaldığını açıkladı. Sılındır, şöyle konuştu:
“Buraya kayıt yaptıktan sonra çocuklarım artık toplum içine çıkmaya başladı, kendini ifade edebiliyor, arkadaş çevresi ile görüşebiliyor, dışarı çıkabiliyor. Eskiden öyle bir şey tabiki yoktu. Ben de çok zorlanıyordum. Kapının önüne çıksalar onların yanında olmamı istiyorlardı. Çocuklarım şu anda çok çok iyi bir yerde. Sosyal aktivitelere katılıyor, arkadaş ortamları oluştu, önce çok zor bir süreçteydim şu anda biraz daha hayatım hafifledi, daha iyi oldu.Benim çocuklarım şu anda öğreniyor.”
Otizmli çocuğu olan Leyla Bozkurt ise, Mola Evi’nin başka şehirlerde olduğunu bildiği için Diyarbakır’da olmasını uzun süredir istediğini kaydetti. Diyarbakır’da Mola Evi yapılacağını öğrendiği zaman çok mutlu olduğunu ifade eden Bozkurt, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bizim için çok büyük bir kolaylık oldu. Benim için şöyle bir zorluk da oluyordu, örneğin hastaneye gitmem gerekiyorsa çocukları evde bırakabilirim ya da komşuya emanet edebilirim ama otizmli çocuğumu kimseye emanet edemiyorum. Bu bizim için bir hayaldi.Şu anda işim çıktı mı ya da çocuğum sıkıldı mı o gün içerisinde arıyorum.”
Kimler faydalanabilir?
Mola evlerinden; veli veya yasal temsilci dışında gün içinde bakım verebilecek bir kimsesi olmayan, hafif veya orta düzeyde, yüzde 40 ile yüzde 80 arası engel raporuna sahip olup yatağa bağımlı olmayan, müracaat tarihi itibariyle 36 ayı tamamlamış olan, okul öncesi, okul çağındaki, genç ve yetişkin özel gereksinimli bireyler faydalanabiliyor.
Hafta içi saat 08.00 – 17.00 arasında hizmet veren merkeze kayıt yapmak isteyen aileler, Engelli Sağlık Kurulu raporu ve nüfus cüzdan fotokopisi ile başvurabiliyor. Ebeveynler, Mola evlerinden hizmet almak için ALO 153’ü arayarak randevu oluşturduğunda servis hizmetinden yararlanmak istediklerini belirtmeleri üzerine randevu saatinden en geç yarım saat önce özel olarak tasarlanmış araçlarla mola evlerine ücretsiz olarak getirilip ve çıkış saatinde tekrar evlerine bırakılıyor. HABER MERKEZİ