SGK İL MÜDÜRÜNDEN KAYIT DIŞI İSTİHDAM UYARISI

MEDYA21- Koronavirüs salgınıyla birlikte önemi ortaya çıkan kayıtlı ve kayıt dışı çalışma hakkında açıklamalarda bulunan SGK Diyarbakır İl Müdürü Reşat Merttir,  kayıt dışı çalışanların kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden yararlanamadığını vurgulayarak, vatandaşların ve işverenlerin bu konuda duyarlı olmalarını istedi.

Kayıt dışı istihdamı önleme konusunda SGK olarak rehberlik anlayışını esas alan bir yöntem ile kayıtlı istihdamı teşvik ettiklerini anlatan Merttir, “Pandemi döneminde kayıtlı çalışan kişiler Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği gibi birçok destekten yararlandılar. Ancak kayıt dışı çalışanlar bu haklardan ne yazık ki yararlanamadı. Bu  nedenle kayıt dışı çalışmadan kaçınılmalıdır” dedi.

OLUMSUZLUK YARATIR

SGK İl Müdürü Merttir, kayıt dışı istihdamın toplumun sosyal ve ekonomik değerleri üzerinde önemli olumsuzluklar yarattığını da ifade ederek, şöyle konuştu:

“Kayıt dışı istihdam, çalışanlar ve işverenler açısından birçok olumsuz etkiye yol açmaktadır. Kayıt dışı çalışan kişi, emekli olamaz, herhangi bir hastalık veya kaza nedeniyle çalışamaz duruma geldiğinde malullük aylığı bağlanamaz. İşsiz kalmaları durumunda işsizlik sigortasından faydalanamazlar. Ölüm halinde geride kalan aile bireylerine ölüm geliri bağlanamaz, kıdem ve ihbar tazminatlarından yoksun kalırlar, yıllık izin, haftalık izin, doğum izni gibi daha birçok haklardan faydalanamazlar. Kayıt dışı çalışanı olan işverenler de yapılan denetimler neticesinde yüksek miktarda idari para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. 2021 yılı için sadece 1 sigortalıyı 1 ay kayıt dışı çalıştıran işverene 14 bin 665 TL idari para cezası uygulanmaktadır. Kayıt dışı sigortalı çalıştıran işveren idari para cezasının yanı sıra sigorta prim teşviklerinden, vergi indirimlerinden, hibe ve destekler ile birçok imkândan yararlanamazlar.”

SAHTE SİGORTALILARA DİKKAT

İşyerlerinde sigortalı olarak bildirilen kişilerin o işyerinde fiilen çalışması gerektiğinin altını çizen İl Müdürü Merttir, “Bir işyerinde fiilen çalışmadığı halde sigortalı olarak bildirilen kişiler ‘sahte sigortalı’ olarak değerlendirilir. Fiilen çalışmadığı halde sahte sigortalı olarak bildirilen kişilerin hizmetleri iptal edilir ve bu kişiler için ödenen primler iade edilmez. SGK tarafından sahte olarak bildirilen sigortalılar için yapılan sağlık harcamaları, ödenekler, gelirler ve aylıklar faiziyle birlikte geri alınır.  Vatandaşlarımızın sahte sigortalılık hususunda ileride mağdur olmamaları için gerekli özen ve dikkati göstermeleri gerekir” ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

 

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir