‘SURLARDA DİRİLİŞ’ SÜRÜYOR

default

MEDYA21– Diyarbakır Büyükşehir Belediyesince 2020 yılında ‘Surlarda Diriliş Başlıyor’ mottosuyla yürütülen restorasyon çalışmaları, hız kesmeden devam ediyor.

Kentin tarihi ve kültürel yapılarının ayağa kaldırılmasından kentsel çöküntü alanlarının şehre kazandırılmasına kadar değişik alanlarda imar faaliyetleri yürüten Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 6 etaptan oluşan ‘Surlarda Diriliş Başlıyor’ projesi ile başlattığı restorasyon çalışmalarını kış aylarına rağmen sürdürüyor.

Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığınca gerçekleştirilen 1’inci etap çalışmalarında, Urfakapı’yı koruyan 2 burç, Ben-u Sen Burcu (Ulu Beden), Yedi Kardeş Burcu, Nur Burcu ve Selçuklu Burcu gibi en bilindik ve en nitelikli burçlar dahil olmak üzere toplam 6 burç ve onları birbirine bağlayan sur duvarlarının restorasyonu tamamlandı. Acil müdahale gerektiren Urfakapı’nın yanında yer alan 21 ve 22 nolu burçların esaslı onarımı yapılıyor. Bu bölgenin çevre düzenleme çalışmaları da devam ediyor.

İkinci etapta yer alan toplam 13 burcun restorasyonu, Amida höyük çevresine istinat duvarı, hafriyat ve çevre düzenleme çalışmaları bitirildi. 3’üncü etap çalışmaları kapsamında, Dağkapı burçları, Tek Beden ile 7 ve 8 nolu burçların da çalışmalar tamamlandı. 5’inci etapta ise, İçkale surlarından başlayarak 950 metre, Dicle vadisine bakan ve surların en çok tahrip olmuş kısmının restorasyonu sürüyor. 6’ncı etap çalışmalarında da, 39-40 nolu burç ve sur duvarlarında restorasyon devam ediyor.

TARİH FIŞKIRDI

Üçüncü etap restorasyon çalışmaları kapsamında 7 ve 8 nolu burçlarda yapılan kazıda, Kanuni Sultan Süleyman tarafından halkın su ihtiyacının karşılanması için 1543’te yaptırılan ve 1930 yılına kadar kentin ihtiyacını karşılayan su şebekesi bulundu. Yapım tarzı ve biçimlerinden farklı dönemlere ait olduğu, en üstte bulunan künklerin yakın Osmanlı dönemine, daha derinlerdeki künklerin ise Roma dönemine ait olduğu belirlendi.

5’inci etap kapsamında, 71 ve 72 nolu burçlar arasında gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, yapılış şekli ve üzerindeki motiflerden yola çıkılarak milattan sonra 330’lu yıllara dayanan 1700 yıllık amfora (bir tür testi) gün yüzüne çıkarıldı. Bölgede ilk kez görüldüğü için önem arz eden zeytinyağı veya şarap taşımacılığında kullanılan sivri dipli amforanın Geç Roma-Erken Bizans Dönemi’ne ait olduğu değerlendiriliyor. 39-40 nolu burçlarda ise, Roma dönemine ait olduğu öngörülen 1500 yıllık kandil bulundu.

İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı KUDEB Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalarda gün yüzüne çıkarılan eserler, Diyarbakır Müze Müdürlüğüne teslim edildi. HABER MERKEZİ

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir