EMEKLİLERİN YÜZDE 77’Sİ EV SAHİBİ YÜZDE 23’Ü KİRACI

MEDYA21-Türkiye’de emeklilerin sosyal ve ekonomik yaşamlarını ölçmek için Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) tarafından Türkiye Emekli Profili Araştırması yapıldı. Araştırmaya 610’u kadın ve 1.840’ı erkek olmak üzere toplam 2.500 emekli vatandaş katıldı. Yapılan araştırma Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fatma Arpacı’nın koordinasyonunda gerçekleştirildi.

EMEKLİLERİN YÜZDE 77’Sİ EV SAHİBİ YÜZDE 23’Ü KİRACI

Emekli vatandaşlara yaşadıkları konutlara ilişkin sorular soruldu. Yapılan açıklamaya göre emeklilerin yüzde 77’sinin ev sahibi yüzde 23’ünün ise kiracı oldukları sonucu çıktı. Ayrıca emeklilerin yüzde 44’ü bağımsız konutta yaşadıklarını bildirirlerken yüzde 56’sı ise apartmanlarda yaşamaya devam ettiklerini açıkladı.

EMEKLİLERİN YÜZDE 55’İ TAŞINMAK İSTİYOR

Emekli vatandaşlara yönelik yapılan araştırmada fırsat sunulursa yaşadığı evden taşınmak isteyip istemeyecekleri de soruldu. Emeklilerin yüzde 55’i uygun fırsat olması halinde konutlarından taşınabilecekleri cevabını verdiler. Yüzde 45’i ise konutlarından taşınmayı hiç düşünmediklerini ifade ettiler. Taşınmayı düşünen emeklilerin yüzde 56’sının yeni konutlar için tercihi şehir merkezleri olurken yüzde 40 yakın semtlere ve yüzde 4’ü de şehrin çevresinde taşınmak istediklerini belirttiler.

 SAĞLIK KURULUŞLARINA YAKIN KONUTLAR TERCİH EDİLİYOR

Emekli vatandaşlar konut tercihlerinde hastane ve sağlık kuruluşlarına yakınlığı önemsiyorlar. Yüzde 79,6 oranında emekliler hastaneler ve sağlık kuruluşlarına yakın bir yerde oturmayı tercih edebileceklerini ifade ettiler.

MÜSTAKİL KONUTLARDA YAŞAMAK İSTİYORLAR

Konut tipi tercihlerine dair de emeklilere sorular soruldu. Uygun fırsatlar sunulursa emeklilerin yüzde 55,6’sı müstakil konutlarda, yüzde 30’u apartman dairesinde, yüzde 7,6’sı yemek ve temizlik hizmetlerinin sağlandığı bağımsız bir konutta, yüzde 5,9’u başkaları ileyaşayabilecekleri konutlarda ve yüzde 0,9’u da huzurevlerinde yaşamayı tercih edeceklerini belirttiler. HABER MERKEZİ

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir